Gode norske ideer forsvinner til utlandet.

Publisert av Steinar Kvam .

Gode norske ideer forsvinner til utlandet.
Av: Steinar Kvam
steinar.kvam@ntnu.no
Foto: Kristoffer Furberg
Næringsminister Trond Giske mener gode norske ideer forsvinner til utlandet. Nå tar NTNU grep og skal tilby patentstudier. Sammen med prorektor Johan Hustad og rektor Torbjørn Digernes åpnet næringsministeren NTNU's nye nasjonale kompetansesenter for patenter og intellektuell eiendom.
Kort tid etter åpningen fikk næringsministeren brynt seg på en interaktiv IP-quiz (Kahoot!) på NTNU's nye AppLab. I hard konkurranse med Rektor Torbjørn Digernes og flere anerkjente NTNU-forskere, seilte Giske opp på en god andreplass, bare såvidt slått av Prorektor Johan Hustad.

giske_kahoot
Foto: Kai T. Dragland (NTNU)

Nye ideer trenger beskyttelse

Patenter og rettigheter blir viktigere og viktigere for forretningsutvikling og nye teknologietableringer. Nye ideer er drivkraften i kunnskapsindustrien og de trenger beskyttelse. Det gjelder ikke bare oppfinnelser, men også design og varemerker. Når NTNU etablerer et nasjonalt kompetansesenter og lager nye undervisningstilbud, er det i tråd med stortingsmeldingen Unike Ideer, som Trond Giske la frem sist fredag.

I første omgang er det studenter ved de teknologiske fakultetene og Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse skal få lære mer om patenter og rettigheter.

Planlegges egne studium

Det planlegges et eget masterstudium og i neste omgang en ph.d-utdanning på feltet. Det globale varemarkedet har forsterket behovet for klare kjøreregler. Se bare på maktkampen mellom Apple og Samsung. Patenter og rettigheter er svært viktig i forretningsutvikling. Mange bedrifter kjøper opp andre for å sikre seg patenter. I USA finnes selskaper som utelukkende driver kjøp og salg av patenter og rettigheter.

Enklere system

Europa er i ferd med å forenkle patentreglene. Før var man nødt til å søke patent i hvert enkelt land. I fremtiden holder det med én søknad. USA endrer også sine regler. Det skal ikke lenger være den som først finner opp ideen som har rettighetene, men den som først søker om patent. Behovet for klare regler er størst i bransjene som er under sterk utvikling,for eksempel innen it. Når NTNU satser på å bli flinkere på patenter og rettigheter, kombinerer universitetet sin kompetanse fra teknologi- og økonomimiljøene.

Senteret som etableres skal også involvere norske industriselskaper. Ambisjonen er å tiltrekke kompetanse fra industrien. NTNU har gode erfaringer med å mikse doktorgradskandidater, forskere og fagfolk fra industrien.

Les også kronikken "Patent løsning mot pirater" i DN, av Johan Hustad