NTNU suksess mot stadig nye høyder.

Publisert av Steinar Kvam .

NTNU suksess mot stadig nye høyder.
Av: Steinar Kvam
steinar.kvam@ntnu.no

Den mye omtalte lærings- og spillplattformen Kahoot! teller nå 12 millioner brukere og øker antallet med 900 000 nye ukentlig. Nå investerer to tungvektere i bedriften og målet om å bli en internasjonalt ledende aktør innen utdannelsesteknologi er enda nærmere.

Mamut gründer Eilert Hanoa og Mamut’s tidligere finansdirektør Martin Kværnstuen investerer tilsammen 11 MNOK i Kahoot! AS og blir dermed eiere av 20% av selskapet. 75% av selskapet eies av de ansatte, hvor med‐gründerne Jamie Brooker (CCO), Johan Brand (CEO) og Morten Versvik (CTO) er de tre største aksjonærene.

Det er en it‐bølge i verden ledet av oppkjøp og børsnotering av selskaper som Facebook, Instagram, Linkedin, Oculus Rift, Minecraft etc. Edtech (Education technology) er det nye storeområdet. Her tar Kahoot! nå en posisjon.

kahoot_investering_33117_1600px

Martin Kværnstuen, Morten Versvik, Alf Inge Wang og Eilert Hanoa.
Foto: Kai T. Dragland / NTNU

Forskningsbasert idé

Kahoot! har sitt utspring fra Institutt for Datateknikk og Informasjonsvitenskap ved NTNU. Idéhaver bak Kahoot! Alf Inge Wang er regnet som ledende internasjonalt innen spillbasert undervisning, og Kahoot! er utviklet på grunnlag av hans forskning og ideer.

Den tekniske plattformen er basert på Morten Versviks arbeid som mastergradsstudent hos Alf Inge Wang ved NTNU. Selskapet ble stiftet i 2011.

Kahoot! Har vunnet flere priser blant andre Teknisk Ukeblad’s «Årets teknologibragd» og Webdagenes pris for «tjenester som forandrer verden».

Teamet avgjørende

Selskapet er utviklet av NTNU Technology Transfer (TTO) i samarbeid med gründerne.

NTNU TTOs prosjektleder for Kahoot, Kjetil Mørkved, har sammen med prosjektteamet Anders Aune og Silje M. Ødelien vært ansvarlig for å få realisert forskningsideen til Alf Inge Wang, Kahoot. NTNU TTO stilte med de to første CEO’s gjennom en management‐for‐ hire løsning. Først ut var Emil Økstad utleid fra NTNU TTO og senere seriegründer og tidligere NTNU TTO ansatt Åsmund Furuseth. I tillegg har Anders Aune fra NTNU TTO vært styreleder i selskapet fra 2012‐2014.

Dagens kjerne-team i Kahoot!, medAlf Inge Wang, Morten Versvik, Johan Brand, Jamie Brooker og ÅsmundFuruseth har vært avgjørende for å ta Kahoot! fra forskningsstadiet til 12 millioner brukere idag.

Finansiering

Til nå er det investert over er 10 MNOK i selskapet gjennom softfunding og egeninnsats. IME-fakultetet og Insitutt for Datateknikk og Informasjonsvitenskap ved NTNU har tidligere fostrert sukesser som FAST, Wordfeud og Dirty Bit og har også denne gang støttet Kahoot! siden ideen ble meldt inn til NTNU TTO.

Proof‐ of‐concept fondet NTNU Discovery har gjennom forprosjekter og hovedprosjekter totalt bidratt med 1 MNOK i viktig tidligfase finansiering. Innovasjon Norge Sør‐Trøndelag har vært en viktig partner for Kahoot gjennom 2 etablerertilskudd, rådgivning og deltakelse på inkubatorprogrammet TINC i San Fransisco. Innovasjon Norge har vært modigel. De har satset på et prosjekt som var forut for sin tid og som bygger på norsk spisskompetanse og innovasjon innen ikt, spill og undervisning.

Forskningsrådets program for kommersialisering av forsknings-basert teknologi og kunnskap, FORNY 2020 har vært en avgjørende partner for å finansiere teknologi og marked gjennom to verifiseringsprosjekt på 1,6 MNOK og 2 MNOK.

Norsk kunnskapsbasert verdiskaping med de beste!

De nye eierne Hanoa og Kværnstuen er noen av de få norske it‐gründere som har lyktes med å ta norsk kunnskap og teknologi ut i verden og lykkes kommersielt. Dette er perfekt timing for Kahoot! som nå fokuserer på internasjonal vekst og skalering etter at en solid plattform er dannet av NTNU Technology Transfer og gründerteamet, sier Anders Aune, Manager ved NTNU Technology Transfer og tidligere styreleder i Kahoot!

Kahoot!

• Kahoot! er basert på ideene Mooses og Lecture Quiz, meldt inn til NTNU Technology Transfer av Alf Inge Wang i 2006
  • Selskapet ble stiftet i 2011
  • Kahoot! Har 12 Millioner spillere verden over, og vokser med 900 000 nye hver uke